Onhandelbare katten

Gedragsproblemen bij katten

Sommige katten zijn onhandelbaar. Zo slopen ze weleens je meubels, plassen ze in huis, gooien ze van alles op de grond, en kunnen ze nog weleens erg fel zijn. Dit kan gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook voor je kat. Veel katten die dit gedrag vertonen zijn over het algemeen gestrest, of hebben iets meegemaakt wat ze niet zomaar vergeten. Dit veroorzaakt bij vooral katten die je in het asiel tegen komt de meeste gedragsproblemen. Zo zijn ze zomaar in het asiel geplaatst, of zwerfkatten geweest.

Ervaring

Als je weleens in aanraking bent gekomen met een onhandelbare kat weet je hoe lastig het soms is om hier mee om te gaan. Vaak is het handig om hulp te vragen bij een deskundige of iemand die veel ervaring heeft met dit soort gestreste dieren. Vaak kan je bij het asiel ook terecht waar de kat vandaan komt. Zij kennen de kat, en hebben ervaring met verschillende soorten dieren. Als dieren al gestrest uit het asiel komen, is het soms zo erg dat mensen deze dieren opnieuw teruggeven aan het asiel. Er zijn veel manieren om stress te verhelpen, of je kat hiermee om te laten gaan op een goede manier.

pexels-pixabay-208984 (1)

Oorzaken

De meeste oorzaken van je verwarde en onhandelbare dier is vaak het verleden. Ook bouwt de kat van jongs af aan een soort stressweerstand op. Waar je kat aan gewend is geraakt vanaf jonge leeftijd. Een verandering in huis of gezin heeft veel impact op je kat. Bijvoorbeeld als je verhuist, een kind krijgt, of er een nieuw persoon intrekt. Dit verandert jet territorium van je kat, waardoor hij soms extreem reageert. Zelfs katten uit de buurt, die van de buren, of een hond in de omgeving kan stress veroorzaken. Ook verveling van de kat speelt een ongelofelijke rol. De meeste asielkatten nemen de stress uit het asiel mee naar hun nieuwe thuis.

Tekenen van een gestreste kat

Je kan zien dat een kat gestrest is aan de lichaamshouding van de kat. Bij elke kat is dit natuurlijk anders. Zo zitten katten vaak door de poten heen naar beneden gebogen, en draaien ze de oren naar achteren. Katten gaan zich verstoppen, overmatig wassen en krabben.

Andere symptomen

Andere symptomen van stress zijn het markeren van hun omgeving. Dit betekent krabben aan meubels en voorwerpen, urine sproeien, plassen en uitwerpselen leggen op zichtbare plekken. Dit doen ze om een vertrouwde omgeving te creëren. Een oplossing hiervoor is je kat aandacht geven, en hem op de kattenbak zetten als hij ergens in huis zijn behoefte doet. Blijf vooral bezig met je kat. Van zijn baasje moet hij het hebben!

MEER ARTIKELEN

RECENTE BERICHTENN